16.07.2021
Matrah, iş hayatında sıklıkla dillendirilen, muhasebecilik alanına giren bir kavramdır. Arapça kökenli olup, "bir verginin belirlenmesinde temel olarak alınan değer" olarak sözlüklerimizde yer alıyor.
Bütün işletmeler vergiye tabi oldukları için yılın belirli dönemlerinde matrahı belirlemeleri ve ödemeleri gerekiyor. Vergi matrahının nasıl hesaplandığını ve bu konuda işinize yarayacak programın hangisi olduğunu bu yazımızda bulabilirsiniz.
Vergi Matrahı Nedir?
Bütün işletmelerde gelir-gider durumu bulunuyor. İşletmeler vergiye tabi oldukları için belirli oranda vergi ödemek zorundadırlar. Ödeyecekleri verginin belirlenmesinde kullanılan temel değer matrahtır. Aylık veya yıllık gelir üzerinden bütün giderler çıkarıldıktan sonra geriye kalan kısım matrahı oluşturuyor. Bu kısım üzerinden işletmenin vergilendirilmesine vergi matrahı deniliyor.
Özel veya tüzel kişi olun; bir yıl içinde elde ettiğiniz gelir verginin konusuna giriyor. Ancak bu gelirin tamamı vergi kapsamına girmiyor. Safi tutar, muafiyet, indirim ve istisnalardan sonra kalan net miktar matrahı oluşturuyor.
Vergi Matrahı Nasıl Hesaplanır?
Vergi matrahının hesaplanması özel bilgi ve uzmanlık isteyen bir işlemdir. Her yıl vergi dilimlerinde güncellemeler olduğu için işlemlerde kullanılacak vergi dilimleri ve yüzdelerinin iyi bilinmesi gerekiyor.
Örneğin geçtiğimiz yıllarda gelir vergisi dilimleri , %20, %27, %35 iken 2021 yılında %40 dilim de eklenmiştir. Vergi matrahının hesaplanmasında; - Çalışanın brüt maaşı, - SGK işçi payı, - İşsizlik sigortası işçi payı kullanılıyor.
Brüt maaştan SGK ve işsizlik sigortası işçi paylarını çıkardığınızda vergi matrahını buluyorsunuz.
Formül: (Vergi matrahı = Brüt Maaş - SGK - İşsizlik Sigortası - İşçi Payı)
Vergi Matrahı Sorununuz Olmasın
İşletmeler için vergi dönemleri büyük sıkıntı oluşturuyor. Mali tabloların hazırlanması, faturaların toplanması, vergi dilimlerinin takibi hem zaman hem de maliyet kaybı oluşturuyor. İşinizden ve zamanınızdan feragat etmeden Octocloud ön muhasebe programıyla birçok işinizi rahatlıkla takip edebiliyorsunuz.
Bu avantajlarının yanı sıra;
- Periyodik ödemelerinizi entegre edip, banka tanımlayarak ödeme takibiyle uğraşmıyorsunuz.
- Mali durumunuzu istediğiniz yerden takip edebiliyorsunuz.
- İrsaliye, gelen e-faturalarınızı zahmetsizce programa aktarabiliyorsunuz.
- API erişim modülüyle programınızdan istediğiniz entegrasyonları gerçekleştirebiliyorsunuz.
Bize Ulaşın
444 40 80 numaralı telefonumuz ya da LimonDesk üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Hemen kayıt olup, ücretsiz hesap oluşturarak deneyebilirsiniz.