TR
*Kredi Kartı Gerektirmez

Sürdürülebilirlik Raporu Nasıl Hazırlanır?

Sürdürülebilirlik Raporu Nasıl Hazırlanır?

05.03.2024

Şirketlerin yaptıkları projelerin veya çalışma faaliyetlerin insan yaşamına, ekonomiye, doğaya ve çevreye herhangi bir zarar vermediğini kanıtlayan rapora sürdürülebilirlik raporu denir. Uzun yıllar varlık sürdürmek isteyen şirketler için önemli olan bu raporun hazırlanma aşamaları ve önemi şu şekilde açıklanabilir.

Sürdürülebilirlik Raporunu Kim Hazırlar?

Sürdürülebilirlik raporlarının hazırlanması şirket ve kuruluşların çalışmaları sonucunda olur. Bu nedenle raporu hazırlayan kişiler olarak şirket yöneticileri ve çalışanları gösterilebilir.

Şirketler sürdürülebilirlik raporu hazırlarken 3 farklı standarttan yararlanabilirler. Bu standartların isimleri OECD, UNGC ve GRI standartlarıdır. Küresel Raporlama Girişimi olarak isimlendirilen GRI günümüzde en çok tercih edilen raporlama standardı olarak öne çıkar.

 

Sürdürülebilirlik Raporunun Hazırlık Aşamaları Nelerdir?

Sürdürülebilirlik raporlarında şirketlerin performansları, belirledikleri hedefler ve stratejilerle birlikte enerji kaynaklarını verimli şekilde kullandıkları gibi bilgiler bulunur. Böylelikle şirketlerin var oldukları alanda ekonomi, çevre, insan sağlığı ve enerji kaynakları için zarar teşkil etmediği ve çalışmaya devam ettikleri anlaşılır.


Sürdürülebilirlik raporu hazırlık aşamaları şunlardır;

  • Verilerin toplanması: Şirketin ekonomik, doğal ve sosyal performanslarını gösteren veriler toplanır. Veri toplama aşaması raporlama çalışmasının başladığı tarihten başlayarak raporlamanın tamamlandığı süre içerisindeki verileri içermek zorundadır.
  • Değerlendirme: Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen veriler değerlendirmeye alınır. Bu aşamada verilerin sürdürülebilirlik açısından ne kadar başarılı olduğu anlaşılmaya çalışılır.
  • Strateji Belirleme: Bu aşamada şirketin sürdürülebilirlik için yapacağı çalışmalar ve uygulayacağı stratejiler belirlenir. Yeni projelerin isim ve hayata geçirilme tarihleri belirtilir.
  • Rapor yapısının oluşturulması: Raporu oluşturacak ve standartlara uygun olacak bölümlerin hazırlanması sağlanır. Rapor yapısında giriş-özet, şirket profili, stratejiler, performans değerleri, çalışma etkileri (sosyal-ekonomik-çevresel), başarı hikayeleri, riskler, paydaşlarla ilişkiler, taahhütler ve hedefler gibi bilgiler yer alır.

 

Hangi Projelerin Sürdürülebilirlik Raporuna İhtiyacı Vardır?

Şirketlerin sürdürülebilirlik raporu almaları zorunlu değildir. Ancak bu rapor sayesinde paydaş bulmaları sağlanır. Marka ve şirkete güven duyulması sağlanır. Ayrıca şirketlerin marka değerini artırması sağlanır. Bu nedenle günümüzde pek çok şirket ürün ve projelerinde bu raporu kullanır.

 

Bize Ulaşın
İletişim formu aracılığıyla ve 444 40 80 numaralı iletişim numaramız üzerinden bize taleplerinizi iletebilirsiniz.

 

Biz Sizi Arayalım

Ücretsiz Tanıtım

*  Bizden haber alma sisteminden çıkmak istediğiniz zaman ise istek öneri formu aracılığı ile talebinizi iletebilirsiniz. Tarafımıza ulaşan talebiniz aynı gün içerisinde işleme alınacaktır.

GÖNDER