TR
*Kredi Kartı Gerektirmez

Serbest Meslek Makbuzu Nedir? Nasıl Kesilir?

Serbest Meslek Makbuzu Nedir? Nasıl Kesilir?

19.09.2022

Serbest Meslek Makbuzu(SMM) Ne İçin Kullanılır?

Serbest meslek çalışanı olarak çalışan kişiler çalışmalarının karşılığında elde ettiği tahsilatı belgelemek için makbuz kesmek zorundadır. Bu kişilerin kestiği makbuza serbest meslek makbuzu adı veriliyor. Serbest meslek makbuzu, ticari faaliyet sonucunda ücretin tahsil edildiğini kanıtlıyor.

Serbest meslek makbuzu tek olarak düzenlenmez. Bu makbuz çift olarak düzenlenir. Çift olarak düzenlendiği için bir nüshası müşteride kalır diğer nüshası da evrakı düzenleyen serbest meslek erbabında kalır.

Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Kesilir?

Serbest meslek makbuzunun düzenlenebilmesi için belli aşamaların tamamlanması gerekir. Bu aşamalardan ilki vergi dairesine giderek serbest meslek mükellefiyetinin açılmasıdır. Serbest meslek mükellefiyeti açıldıktan sonra serbest meslek makbuzu bastırılmalıdır.

Makbuzunu alan kişiler içeriği doğru bir şekilde doldurmalıdır. Makbuzun içerisinde ad, soy ad, unvan ve adres yer almalıdır. Ancak bu bilgiler yeterli değildir. Bu bilgilere ek olarak alınan paranın miktarı ve tarihi detaylı olarak yazılmalıdır.

Serbest Meslek Makbuzu Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Serbest meslek makbuzu keserken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalardan bir tanesi KDV ve stopaj bedelinin doğru bir şekilde hesaplanmasıdır. Stopaj, müşterinin serbest çalışan adına ödeyeceği miktarı belirler.

 

Serbest Meslek Makbuzu Vergi Oranı Nedir?

Serbest meslek makbuzu hesaplanırken birtakım vergi oranlarının göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu vergi oranlarından ilki KDV’dir. Katma değer vergisi olarak bilinen bu vergi farklı sektörler için değişir. Sağlık hizmetleri ve özel tüketim işlerinde %8 olan vergi, eğitim ve araştırma işlerinde %17’dir.

Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Hesaplanır?

Verdiğiniz hizmet ile ilgili düzenleyeceğiniz makbuz için hesaplama yaparken hem stopaj hem de KDV tutarunı göz önünde bulundurmanız gerekir.

  • Brüt Toplam üzerinden %20 oranında serbest meslek makbuzu stopaj tutarı(gelir vergisi) hesaplanır.
  • Stopaj tutarı brüt tutardan çıkarılarak net kazanç miktarı bulunur.
  • Brüt toplam üzerinden %18 oranında KDV tutarı hesaplanır.
  • Net kazanç miktarı ve KDV tutarı toplanır.
  • Elde edilen rakam müşteriden tahsil edilir.

 Bize Ulaşın

444 40 80 numaralı telefonumuz ya da LimonDesk üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Biz Sizi Arayalım

Ücretsiz Tanıtım

*  Bizden haber alma sisteminden çıkmak istediğiniz zaman ise istek öneri formu aracılığı ile talebinizi iletebilirsiniz. Tarafımıza ulaşan talebiniz aynı gün içerisinde işleme alınacaktır.

GÖNDER