16.03.2023
Özel Tüketim Vergisi olarak bilinen ÖTV, önceden belirlenmiş olan ürünler ya da mallar üzerinden alımı gerçekleştirilen harcama vergisidir. AB ile uyum çerçevesi içerisinde kabul görmüş olan ÖTV, çevreye zarar veren mallar, sağlığa zarar veren mallar ve lüks mallar adına uygulanır. Peki, detaylı bir şekilde ÖTV nedir? İşte konu ile ilgili bilgiler.
Özel Tüketim Vergisi Nedir?
ÖTV, devlet hazinesine son derece katkıda bulunan bir vergi türüdür. Bununla birlikte sosyal fayda adına önemli adımların atılmasına yardımcı olur. Belirlenmiş olan mallar üzerinden alındığı için yönetimi kolay şekilde gerçekleşir. Ayrıca malların üzerinde uygulandığı kapsam durumu ise sınırlı tutulmuştur.
Genel olarak en fazla hesaplanan ÖTV, araçlar üzerinden gerçekleşir. Hesaplama işleminde araçların silindir hacimleri ile birlikte vergisiz olan satış tutarları dikkate alınır. ÖTV hesaplanırken alınması düşünülen sıfır aracın vergisiz tutarına bakılır.
Aracın değeri 200.000 TL olduğu var sayılırsa ardından silindir hacmine bakılır. Silindir hacmi 1600 cm³ değerinden küçük olduğu görülüyor ise belirlenen oran %50 olacaktır.
Hesaplama esnasında 200.000 TLx 0,50=100.000 ödenmesi şart olan ÖTV tutarı bulunur. Ayrıca 200.000 matrah bedeline ek olarak 100.000 ÖTV tutarı konulduğunda 300.000 TL ÖTV dahil aracın tutarı bulunur. Ayrıca bu vergi türüne ek olarak aracın anahtar teslim fiyatının hesaplamasında KDV hesaplaması da gerçekleştirildiği unutulmamalıdır.
ÖTV Hangi Ürünlerde Var?
Özel Tüketim Vergisi şu ürünlerden alınır;
- Mücevher,
- Beyaz eşya,
- Alkollü içecekler,
- Benzin,
- Kürk,
- Tütün mamulleri,
- Motorlu taşıtlar,
- Kömür,
Bu sayılanlar yanı sıra fosil atıklardan da bir kereye mahsus olmak üzere ÖTV alınır.
ÖTV Mükellefi Kimdir?
Üretilen ya da ithal edilen herhangi bir malın satış esnasında tahakkuk eden Özel Tüketim Vergisi, kanunda belirlenmiş olan mallar adına özenle uygulanır. Mallar içerisinden tescile ve kayda tabi olmayan malları ithal edenler ya da imal edenler, malların müzayede üzerinden satışını yapanlar, tescile veya kayda tabi olan araç ticaretini gerçekleştirenler mükelleflerdir.
Bize Ulaşın
444 40 80 numaralı telefonumuz ya da LimonDesk üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.