TR
*Kredi Kartı Gerektirmez

Maaş Bordrosu Nedir? Maaş Bordroları Nasıl Hesaplanır?

Maaş Bordrosu Nedir? Maaş Bordroları Nasıl Hesaplanır?

08.07.2022

Maaş bordrosu nedir? Maaş bordrosu ne işe yarar? Maaş bordroları nasıl hesaplanır ? sorularına yanıt verdiğimiz yazımızda merak ettiğiniz konulara açıklık getireceğiz.

 

Maaş Bordrosu Nedir?

Maaş Bordrosu; işverenlerin çalışanlarının hakettikleri ücret ile bu ücretlerden yapılan SGK primi, vergiler vb. kesintileri göstermek üzere düzenledikleri tablolara bordro denir. Önemli evrak statüsünde değerlendirilen bordroların gerçek rakamlardan oluşması gerekmektedir. Yasal zorunluluk gereği maaş bordrolarının aylık olarak düzenlenmesi gerekir.Olası anlaşmazlık durumlarında esas alınmak üzere bordroların doğru şekilde düzenlenmesi ve muhafaza edilmesi esas yükümlülüktür. Hesaplama yapmak için tıklayınız.

 

Maaş bordrosu hangi kalemleri içerir?

  • İşçinin adı ve soyadı
  • İşçinin TC kimlik numarası
  • İşçinin (varsa) sicil numarası
  • İşçinin işe giriş tarihi
  • İşçinin işten çıkış tarihi

 

  • İşçinin çalıştığı gün sayısı: Bu kısma sigortalı işçi ay içinde kaç gün için prim alma hakkı kazandıysa o yazılır. Eğer bir ay içinde tam çalıştıysa ayın gün sayısına bakılmaz ve o ay 30 gün kabul edilir. Eğer tam çalışmadıysa çalıştığı gün sayısı dikkate alınır. Eğer işçi ay içinde işe girdiyse, işe girdiği günden önceki günler, ayın toplam gün sayısından düşülür.

 

Mesela, işçi ayın 15. günü işe girdiyse ve ay 30 çekiyorsa çalışma günü 30-14=16 gün olarak hesaplanır. Eğer işçi ay içinde işten ayrılırsa, ayrıldığı gün sayısı üzerinden sigortalı olarak bildirilir.

 

  • İşçinin aylık kazancı: Bu kısma işçinin brüt ücreti üzerinden o ay için hak ettiği tutar yazılır. Bu tutar, günlük ücretin çalışılan gün sayısıyla çarpılmasıyla elde edilir.
    İşçinin diğer gelirleri: Bu kısma işçinin o ay için elde ettiği mesai, ikramiye, prim, sosyal hak ve yardımlar gibi ücret harici gelirler yazılır. İşçiye yapılan her ödeme sigorta primi ve gelir vergisi kesintisine dahil değildir.

Maaş bordrosu hesaplama (özellikli durumlar hariç) işçiden ve işverenden yapılacak kesintilerle 2 aşamadan oluşmaktadır.

Bize Ulaşın

Tüm süreçlerinizi yönetebilmek için OctoCloud programımızı hemen 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz. İhtiyacınız olan ne varsa, OctoCloud’ta.

Biz Sizi Arayalım

Ücretsiz Tanıtım

*  Bizden haber alma sisteminden çıkmak istediğiniz zaman ise istek öneri formu aracılığı ile talebinizi iletebilirsiniz. Tarafımıza ulaşan talebiniz aynı gün içerisinde işleme alınacaktır.

GÖNDER