19.02.2021
İhraç Faturası Nedir, Kimler Düzenler?
İhracat yapan firmaların ilgi alanlarında olan ihraç kayıtlı fatura, yurt içerisinde kullandığımız fatura türlerine oranla farklılık gösterir. Kimlerin ihraç faturası düzenleyebileceği, ihracat yapan firmalarca araştırılan konulardandır. 3065 ile satış olarak da geçen bu fatura türü ile bir takım vergi indirimlerinden faydalanılabilmektedir.
İhraç Faturası Tanımı Nedir?
KDV Kanunu’nun sayı 3065, 11-c maddesine göre ülke dışında döviz karşılığı satışı yapılmak şartıyla üreticiden alınan mallar için KDV ödenmemektedir. Aldığınız bir hammadde üretim sürecinden geçerek ihraç edildiğinde, daha önceden devlete ödediğiniz KDV’nin iadesini talep ederek vergi avantajından faydalanabilirsiniz. Üreticiden tedarik edilen hammaddeler için de bu kural geçerlidir ve ürün tedariği esnasında KDV’den muaf fatura düzenlemesini talep edebilmektesiniz. 3065 sayılı kanuna dayanarak düzenlenmesi gereken fatura, ihraç kayıtlı fatura kurallarına uygun olarak oluşturulmalıdır. Üretici firma sizseniz ve satın alan ürünü ihraç edecekse, sizden KDVsiz fatura talebinde bulunma hakkında sahiptir.
İhraç Faturası Düzenleme Hakkında Sahip Olanlar
İmalatçı belgelerinden birine sahip olması gereklidir. Bu belgeler;
- İlgili meslek odasına kayıtlı bulunması gereklidir.
- Üretimin yapıldığı dönemde yürürlükte bulunan Sanayi Sicil Tebliğlerinde öngörülen sayıda işçi çalıştırılmalıdır. Alternatif olarak kapasite raporundaki üretim altyapısına sahip ve araç park alanına sahip olması gereklidir.
- Fason üretim yaptırıyorsa; Bu imalatı yalnızca sanayi sicil belgesi ile belirlenen üretim alanlarına yaptırıyor olması gereklidir.
- Asıl imalatçı olarak çalışmanın getirdiği tüm risk ve sorumluluğun üstlenmesi gerekmektedir.
- Fason üretim için gerekli olan tüm hammadde ve yarı mamullerin asıl imalatçı tarafından tedarik edilmesi gerekmektedir.
OctoCloud Programında İhraç Faturası
OctoCloud programında ihraç faturası düzenlenebilmekte, e-fatura olarak gönderilebilmektedir. Bunun için ayarlar menüsünden e-devlet ayarları alanına girilmeli ve “İhraç Faturası Kullan” seçeneği işaretlenmelidir. Ürün kartında diğer bilgiler sekmesinde yer alan GTIP no alanına ürün GTIP nosu yazılmalıdır. Ayrıca ürüne ait KDV oranı da sıfır olarak düzenlenmelidir. Fatura üzerine bu ürün eklendiğinde istisna kodu belirtilerek kaydedilmelidir. Faturada kaleme ait istisna kodu girmek için hareket satırı düzenle butonuna basılarak açılmalı ve istisna kodu belirtilmelidir.