TR
*Kredi Kartı Gerektirmez

E-Fatura ve E-Arşiv Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-Fatura ve E-Arşiv Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

09.10.2023


E-Fatura ve E-Arşiv Sorgulaması

Muhasebe işlemlerinin tamamen dijital ortamlara geçirilmesi ile birlikte insan hayatına dahil olan e-fatura ve e-arşiv kavramları birçok kolaylığı da beraberinde getirdi. İşletme sahiplerinin ve üçüncü şahısların muhasebe işlemleri için ayırmış oldukları bütçenin de azalmasını destekleyen tüm dijital fatura uygulamaları, fatura maliyetlerini de düşürmenin yanı sıra kağıt tüketiminin de azalmasını sağlayarak doğa dostu bir ortam oluşturmayı da amaçlar.

Her yıl düzenlenen kurallar çerçevesinde 2022 yılında vergi mükellefleri için kesilecek olan günlük fatura tutarının 2000 TL ve üzeri, vergi mükellefi olmayanlar için ise günlük 5000 TL ve üzeri olması durumlarında e-fatura kesilmesi şartı getirildi. 


E-Fatura ve E-Arşiv Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ortaya konulan faturalama işlemlerinde hem işletme sahipleri hem de üçüncü şahıslar kendilerine kesilen faturaları sorgulayabilir. Sorgulama işlemi efatura.gov.tr adresi üzerinden gerçekleştirilirken işletmeler ve şahıslar böylelikle sistem üzerinden kolayca faturalarını görüntüleyebilir.

İşletmeler ve üçüncü şahıs kişilerin bu sorgulama detayları sayesinde fatura numarası, ödenecek tutar ve diğer tüm verilere ilişkin kontrollerini daha kolay ve düzenli bir şekilde sorgulayabilme imkanı elde eder.

 


E-Arşiv ve E-Fatura Sorgulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle e-fatura ve e-arşiv sorgulama işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunur.

Bunlar;

  • Fatura üzerindeki fatura numarasının doğruluğunu kontrol etmek
  • Karmaşık sayı ve harflerden oluşacak olan güvenlik kodunun doğru girildiğinden emin olmak
  • Her şeyden önce sorgulanması planlanan faturanın e-arşiv sistemine kayıtlı olup olmadığına dikkat etmek
  • Fatura sorgulanırken ödenecek tutar kısmındaki miktara dikkat etmek
  • Faturayı düzenleyen mükelleflerinin vergi numarası ve kimlik bilgilerinin doğru olup olmadığını kontrol etmek

 


E-Fatura Sorgulama Sonucu

İlgili olan fatura GİB sisteminden geçerek alıcıya ulaştırılmış ibaresi okunduğunda fatura GİB sisteminden başarı ile geçmiş demektir. Eğer ki bunun tam tersi şekilde bir ibare görülerse, bu faturanın GİB’ten başarılı bir şekilde geçmediği anlamını taşır.


Bize Ulaşın

İletişim formu aracılığıyla bizimle irtibata geçebilirsiniz. Ayrıca 444 40 80 numaralı iletişim numaramız veya LimonDesk üzerinden bize taleplerinizi iletebilirsiniz.

 

Biz Sizi Arayalım

Ücretsiz Tanıtım

*  Bizden haber alma sisteminden çıkmak istediğiniz zaman ise istek öneri formu aracılığı ile talebinizi iletebilirsiniz. Tarafımıza ulaşan talebiniz aynı gün içerisinde işleme alınacaktır.

GÖNDER